Μοντέλο παιχνιδιού τοποθέτησης

Μοντέλο παιχνιδιού τοποθέτησης

Βασικοί μηχανισμοί ανάπτυξης elite ποδοσφαιριστών / Rondos - παιχνίδια τοποθέτησης / Προσομοίωση επιλεγμένων τακτικών καταστάσεων / 85 παιχνίδια με αναλυτική παρουσίαση

Λευτέρης Καλογήρου

24,50

19,5029,50
Άμεσα διαθέσιμο

ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου

Η υπερβατική και αναμφίβολα η πιο δύσκολη πρόκληση κάθε ποδοσφαιριστή είναι να ξέρει πού να βρίσκεται-τοποθετείται στον χώρο σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού (επίθεση, άμυνα, μεταβάσεις), ανεξάρτητα από την αρχική του θέση στο σύστημα-σχηματισμό της ομάδας. Επομένως η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνει κάθε παίκτης στον εαυτό του στον αγωνιστικό χώρο είναι η τοποθέτηση και όχι το συνηθισμένο «πώς μπορώ να σκοράρω» ή «πώς μπορώ να εμποδίσω τον αντίπαλο να σκοράρει». Η τοποθέτηση μας δίνει κάτι πολύ πιο θεμελιώδες: «πώς μπορώ να προσθέσω αξία στο παιχνίδι της ομάδας μου και πού πρέπει να βρίσκομαι σε κάθε φάση του παιχνιδιού για να το πετύχω;».

Το ποδόσφαιρο είναι ένα χαοτικό παιχνίδι και κάθε στιγμή του κάθε αγώνα είναι διαφορετική και μοναδική. Σε ένα παιχνίδι το οποίο εξελίσσεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο παίκτης καλείται συνεχώς να ερμηνεύει τι υπάρχει γύρω του για να υπολογίζει το επόμενο βήμα του. Όσο πιο συνεπής και ακριβής είναι ο ποδοσφαιριστής να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, τόσο πιο σημαντικός γίνεται ως μέλος της ομαδικής προσπάθειας στην επιδίωξη για υψηλή απόδοση και νίκη. Συνεπώς η τοποθέτηση είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να απαντάται διαρκώς.

Στο Α μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται με απλοποιημένο τρόπο οι βασικές πτυχές του Μοντέλου Παιχνιδιού Τοποθέτησης. Σε αυτή την πρώτη ενότητα γίνεται αναφορά στα ιστορικά στοιχεία του Positional Play, τον ορισμό-έννοια-φιλοσοφία, τη σημασία της κατοχής μπάλας ως εργαλείο για το ποδόσφαιρο κυριαρχίας και των σημαντικών παραμέτρων του μοντέλου όπως η δημιουργία αριθμητικής υπεροχής, η τοποθέτηση, η δημιουργία – διαχείριση χώρου και χρόνου, η αναζήτηση του ελεύθερου (ανοικτού) παίκτη και το σενάριο του 3ου παίκτη. Η ενότητα κλείνει με το χτίσιμο της επίθεσης από πίσω και την έννοια της εξόδου La Volpe.

Στο Β μέρος παρουσιάζονται οι τρεις βασικοί μηχανισμοί που συνθέτουν τη μεθοδολογία προπόνησης-καθοδήγησης του Παιχνιδιού Τοποθέτησης που είναι τα Rondos, τα παιχνίδια Τοποθέτησης (PG) και οι προσομοιώσεις επιλεγμένων τακτικών καταστάσεων (SSP). Αναλύονται λεπτομερώς οι θεμελιώδεις αρχές των βασικών Rondos και πώς αυτά καθοδηγούνται στην προπόνηση. Ακολουθεί η παρουσίαση των Παιχνιδιών Τοποθέτησης ως έννοια και το πώς εφαρμόζονται και κατόπιν αναλύονται διεξοδικά τα βασικά Positional games 3v3+2, 4v4+3 και 7v7+3. H ενότητα ολοκληρώνεται με την ανάλυση βήμα προς βήμα της Προσομοίωσης Επιλεγμένων Τακτικών Καταστάσεων ως ο τρίτος βασικός μηχανισμός της εν λόγω μεθοδολογίας.

Στο Γ μέρος παρουσιάζονται ενδεικτικά 85 παιχνίδια rondos, παιχνίδια τοποθέτησης και προσομοιώσεις επιλεγμένων τακτικών καταστάσεων, τα οποία αναλύονται με λεπτομερή αναφορά στις βασικές τους παραμέτρους (περιγραφή, ρύθμιση του παιχνιδιού, αντικείμενο-στόχος, διαστάσεις, περιορισμοί).

Επιπλέον Πληροφορίες

Εκδόσεις Sportbook
Έτος Έκδοσης 2022
ISBN 978-618-5649-09-8
Σελίδες 224
Εξώφυλλο Μαλακό

Περιεχόμενα

Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου στον παρακάτω σύνδεσμο.

To Sportbook.gr αποτελεί το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όσον αφορά την ποδοσφαιρική βιβλιογραφία, καθώς διαθέτει όλες τις νέες κυκλοφορίες τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον διαθέτει επιλογές βιβλίων για όλες τις βαθμίδες προπόνησης είτε αυτή αφορά την εκμάθηση της τεχνικής είτε της τακτικής είτε τέλος της φυσικής κατάστασης, ξεκινώντας από την προπόνηση παιδιών ηλικίας 6 ετών και φτάνοντας μέχρι το επίπεδο ανδρικής ομάδας.

Αθανάσιος Τερζής, καθηγητής φυσικής αγωγής – προπονητής ποδοσφαίρου

Κάθε προπονητής οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος. Με τη βοήθεια του Sportbook.gr μπορείς να βάλεις γερές προπονητικές βάσεις και να μάθεις για κάθε στοιχείο του αθλήματος.

Ιωάννης Τσανικλίδης, προπονητής ποδοσφαίρου

Το Sportbook.gr είναι η πηγή για μας τους προπονητές, από όπου θα αντλήσουμε τις καινούργιες τάσεις πάνω στην προπονητική.

Βαγγέλης Τσιώλης, προπονητής ποδοσφαίρου

Στην ιστοσελίδα Sportbook.gr, o έμπειρος προπονητής ποδοσφαίρου, ο ανερχόμενος συνάδελφος καθηγητής φυσικής αγωγής, ο προπονητής των ακαδημιών άλλα και ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης των ομάδων ποδοσφαίρου, θα βρει όλη τη βιβλιογραφία και θα λύσει όλες τις απορίες που έχει σε σχέση με την προπόνηση του ποδοσφαίρου.

Χρήστος Χρηστούδης, προπονητής ποδοσφαίρου – καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Τηλέφωνο: 2310 629319
Fax: 2310 629319
Email: info@sportbook.gr
Εκδόσεις Sportbook
Ανδρέα Παπανδρέου 172
56626 Συκιές, Θεσσαλονίκη