ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ
Η νέα έκδοση του συγγράμματος περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές. Η εμβιομηχανική, μία σημαντική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η κινησιολογία, παρουσιάζεται νωρίτερα στο κείμενο. Με τον τρόπο αυτό, οι αρχές της εμβιομηχανικής γίνονται γνωστές και μπορούν να εφαρμοστούν από τους φοιτητές καθώς συναντούν τις έννοιες του ανθρώπινου σώματος και των κινήσεών του. Η έμφαση στις αρχές της εμβιομηχανικής και της κινησιολογίας σε σχέση με την ανθρώπινη λειτουργία έχει διευρυνθεί. Η σειρά παρουσίασης των περιοχών του σώματος και των αρθρώσεων έχει αλλάξει, με τον αξονικό σκελετό να αναφέρεται πριν από τον σκελετό των άκρων. Συγκεκριμένο περιεχόμενο που περιγράφει την ανατομία του ανθρώπινου σώματος έχει αναδιαταχθεί ώστε να καλύπτεται στα κεφάλαια που αφορούν τη συγκεκριμένη ανατομική θέση. Ο σκοπός αυτής της αναδιάταξης είναι η παρουσίαση περιοχών και αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος με τον τεχνικό τρόπο που σχετίζεται με την αδρή ανατομία. Για τη βοήθεια των φοιτητών, έχουν εισαχθεί παραπομπές σε περιεχόμενο προηγούμενων κεφαλαίων για την αποφυγή της επανάληψης και για την ανάθεση της ευθύνης για την κατανόηση του υλικού που παρουσιάστηκε νωρίτερα στον ίδιο τον αναγνώστη, προκειμένου να εφαρμόσει τις πληροφορίες αυτές στη συνέχεια του βιβλίου.
Οι ενότητες της Κλινικής Εφαρμογής σε κάθε κεφάλαιο παραμένουν. Αυτές έχουν σκοπό να συνδέσουν τις βασικές γνώσεις με την κλινική πράξη. Η χρήση άριστων εικόνων και πινάκων για την απεικόνιση και την οπτική παρουσίαση του περιεχομένου διατηρείται, ενώ έχουν προστεθεί κάποιοι νέοι πίνακες για να βοηθήσουν τους φοιτητές να οργανώσουν το περιεχόμενο. Έχουν επίσης διατηρηθεί οι πίνακες Ε Κ Δ Ν στα κεφάλαια κάθε «άρθρωσης». Σε έναν πίνακα Ε Κ Δ Ν συνοψίζονται πληροφορίες που αφορούν έναν συγκεκριμένο μυ. Αυτοί οι πίνακες ταχείας αναφοράς περιλαμβάνουν την έκφυση, την κατάφυση, τη δράση και τη νεύρωση κάθε μυός. Έχουν επίσης διατηρηθεί δύο τύποι εικόνων και δύο πίνακες που αφορούν την ανατομία και τη λειτουργία των μυών. Η μία εικόνα απεικονίζει κάθε μυ ξεχωριστά, ενώ η άλλη απεικονίζει τη σχέση των μυών σε μία περιοχή. Ο ένας πίνακας συνοψίζει τους μύες και τις κινήσεις τους, ενώ ο άλλος συνοψίζει τους μύες και τη νεύρωσή τους.
Σε κάθε κεφάλαιο «άρθρωσης» των άκρων έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον πίνακες.
- Ο πρώτος τύπος πίνακα που έχει προστεθεί είναι το Εύρος κίνησης των κινήσεων των οστών.
- Ο δεύτερος πίνακας που έχει προστεθεί, οι Κινήσεις των οστών και των αρθρικών επιφανειών, παρέχουν τη σχέση των κινήσεων των οστών και των σχετιζόμενων κινήσεων των αρθρικών επιφανειών κάθε άρθρωσης των άκρων.
- Ο τρίτος πίνακας, Ταξινόμηση του Αρθρικού Συστήματος και Αρθροκινηματικά Χαρακτηριστικά, παρουσιάζει πληροφορίες για τη σφιχτή και τη χαλαρή θέση, την τελική αίσθηση και το θυλακικό μοτίβο κάθε άρθρωσης των άκρων.
Επιπλέον Πληροφορίες
Περιεχόμενα
Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου στον παρακάτω σύνδεσμο.