ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου
Η διατήρηση υψηλού ενδιαφέροντος των μαθητών στο μάθημα φυσικής αγωγής είναι δείκτης επιτυχίας της διδασκαλίας. Στην Ελληνική βιβλιογραφία, το θεωρητικό πλαίσιο και οι πρακτικές υποδείξεις για αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών περιγράφονται στο βιβλίο “Για μια καλύτερη διδασκαλία της φυσικής αγωγής” (Παπαϊωάννου, Θεοδωράκης και Γούδας, 1999) όπως και σε άλλα βιβλία διδακτικής που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια (π.χ., Mosston & Ashworth, 1997).
Ωστόσο, αυτό που ως τώρα έλειπε είναι συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς αυτές οι υποδείξεις μπορούν να υλοποιηθούν στην καθημερινή πραγματικότητα με βάση το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα. Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να καλύψει ένα μέρος αυτού του κενού προτείνοντας συγκεκριμένα ημερήσια μαθήματα φυσικής αγωγής για το δημοτικό σχολείο.
Σημαντικό πλεονέκτημα του προτεινόμενου διδακτικού υλικού είναι η εφαρμογή του για μια ολόκληρη χρονιά σ’ όλες τις τάξεις ενός δημοτικού σχολείου και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτής της παρέμβασης. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αφού στο σχολείο όπου εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα παρέμβασης οι μαθητές και μαθήτριες είχαν πιο υψηλό προσανατολισμό στην προσωπική βελτίωση και έδειχναν υψηλότερο ενδιαφέρον στο μάθημα φυσικής αγωγής απ’ ότι στα σχολεία ελέγχου.
Ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού υλικού και η διδασκαλία στο σχολείο παρέμβασης έγινε από τον πρώτο συγγραφέα του βιβλίου και η αξιολόγησή της από τον δεύτερο. Με δύο λόγια προτείνουμε διδακτικό υλικό το οποίο έχει εφαρμοσθεί στην πράξη από εμάς τους ίδιους αντί να καταγράψουμε σκέψεις που κανείς δεν ξέρει αν είναι υλοποιήσιμες. Επίσης γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή του έχει θετικά αποτελέσματα, αφού το ελέγξαμε υιοθετώντας τις πιο αυστηρές επιστημονικές μεθόδους αξιολόγησης του προγράμματος και ανάλυσης των αποτελεσμάτων.
Επιπλέον Πληροφορίες
Περιεχόμενα
Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου στον παρακάτω σύνδεσμο.