Νευρο-μηχανικές αρχές

Νευρο-μηχανικές αρχές

Αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης

54,00

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τις βασικές αρχές και τους μηχανισμούς παραγωγής και αξιολόγησης της δύναμης που παράγουν οι ανθρώπινοι μύες.

Άμεσα διαθέσιμο

ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τις βασικές αρχές και τους μηχανισμούς παραγωγής και αξιολόγησης της δύναμης που παράγουν οι ανθρώπινοι μύες.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις της έρευνας σε θέματα όπως ο μηχανισμός της μετάδοσης του ερεθίσματος από το κεντρικό νευρικό σύστημα στους μυς, ο τρόπος ενεργοποίησης του νευρομυϊκού μηχανισμού σε διάφορες συνθήκες (έκκεντρη, σύγκεντρη, κύκλος διάτασης βράχυνσης), οι μηχανισμοί παραγωγής δύναμης σε απομονωμένο μυ και οι βασικές ιδιότητες του μυϊκού ιστού (μηκοδυναμική και ταχυδυναμική σχέση). Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναλύεται ο ρόλος της αρχιτεκτονικής του μυοτενόντιου συστήματος και της ανατομικής κατασκευής των αρθρώσεων για την παραγωγή δύναμης ενώ σε ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται ο ρόλος των πρωτεϊνών και του εξωσαρκομεριακού σκελετού σε σχέση με τους μηχανισμούς μετάδοσης της δύναμης. Τέλος, παρουσιάζονται σενάρια ενεργοποίησης του νευρικού, μυϊκού και σκελετικού συστήματος για την παραγωγή δύναμης.

Στη δεύτερη ενότητα εξετάζονται διεξοδικά οι διάφορες τεχνικές αξιολόγησης της μυϊκής δύναμης. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η δοκιμασία αξιολόγησης της ισομετρικής δύναμης με διάφορους μηχανισμούς (σφυγμομανόμετρα, ελάσματα, ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μηχανισμοί). Ακολουθεί η αξιολόγηση της δύναμης με ελεύθερα βάρη, τροχαλίες και μηχανήματα μεταβλητής αντίστασης. Γίνεται διεξοδική μηχανική ανάλυση σχετικά με το τι ακριβώς αξιολογείτε σε μια κλασσική” δοκιμασία αξιολόγησης με βάρη. Σε 2 ξεχωριστά κεφάλαια παρουσιάζεται η θεωρία της ισοκινιτικής δυναμομετρίας, τα χαρακτηριστικά ενός πρωτοκόλλου αξιολόγησης (μέγιστη ροπή, αναλογίες ανταγωνιστών/ αγωνιστών μυϊκών ομάδων, δείκτες κόπωσης) ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα μηχανικά προβλήματα της ισοκίνησης και στους τρόπους αντιμετώπισης τους. Τέλος, σε ειδικό κεφάλαιο εξετάζονται οι τεχνικές αξιολόγησης της αλτικής ικανότητας ενώ παρέχονται εμβιομηχανικές περιγραφές όλων των ειδών των κατακόρυφων αλμάτων.

Το βιβλίο απευθύνεται σε Φοιτητές τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Φυσιοθεραπευτές, Φυσιάτρους, Αθλητιάτρους και Ορθοπεδικούς καθώς και σε Προπονητές και Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Επιπλέον Πληροφορίες

Εκδόσεις Τελέθριον
Έτος Έκδοσης 2008
ISBN 978-960-8410-56-5
Σελίδες 520
Διαστάσεις 17 × 24 εκ.

Περιεχόμενα

Δείτε πα περιεχόμενα του βιβλίου στον παρακάτω σύνδεσμο.

To Sportbook.gr αποτελεί το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όσον αφορά την ποδοσφαιρική βιβλιογραφία, καθώς διαθέτει όλες τις νέες κυκλοφορίες τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον διαθέτει επιλογές βιβλίων για όλες τις βαθμίδες προπόνησης είτε αυτή αφορά την εκμάθηση της τεχνικής είτε της τακτικής είτε τέλος της φυσικής κατάστασης, ξεκινώντας από την προπόνηση παιδιών ηλικίας 6 ετών και φτάνοντας μέχρι το επίπεδο ανδρικής ομάδας.

Αθανάσιος Τερζής, καθηγητής φυσικής αγωγής – προπονητής ποδοσφαίρου

Κάθε προπονητής οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος. Με τη βοήθεια του Sportbook.gr μπορείς να βάλεις γερές προπονητικές βάσεις και να μάθεις για κάθε στοιχείο του αθλήματος.

Ιωάννης Τσανικλίδης, προπονητής ποδοσφαίρου

Το Sportbook.gr είναι η πηγή για μας τους προπονητές, από όπου θα αντλήσουμε τις καινούργιες τάσεις πάνω στην προπονητική.

Βαγγέλης Τσιώλης, προπονητής ποδοσφαίρου

Στην ιστοσελίδα Sportbook.gr, o έμπειρος προπονητής ποδοσφαίρου, ο ανερχόμενος συνάδελφος καθηγητής φυσικής αγωγής, ο προπονητής των ακαδημιών άλλα και ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης των ομάδων ποδοσφαίρου, θα βρει όλη τη βιβλιογραφία και θα λύσει όλες τις απορίες που έχει σε σχέση με την προπόνηση του ποδοσφαίρου.

Χρήστος Χρηστούδης, προπονητής ποδοσφαίρου – καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Τηλέφωνο: 2310 629319
Fax: 2310 629319
Email: info@sportbook.gr
Εκδόσεις Sportbook
Ανδρέα Παπανδρέου 172
56626 Συκιές, Θεσσαλονίκη