Η μπάλα της ζωής τους

Η μπάλα της ζωής τους

Πάνος Χριστοδούλου

8,90

Άμεσα διαθέσιμο

Περίληψη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ»

ΣΤΗ ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2013
στην κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

Αν νομίζετε ότι οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι άψυχα αντικείμενα, κάνετε μεγάλο λάθος!
Στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου «Το Σκληρό Φάουλ» ζει μια μπάλα… με προσωπικότητα και ανησυχίες, που αντιπαθεί ιδιαίτερα τους αλαζόνες και όσους κοροϊδεύουν τους αδύναμους. Για το λόγο αυτό βοηθά τον ατάλαντο νεαρό αθλητή Παντελή Χασογκόλη, τον οποίο όλοι στην ακαδημία περιγελούν για την ανικανότητά του στο ποδόσφαιρο. Χάρη στα κόλπα της μπάλας ο Παντελής αναδεικνύεται σε κορυφαίο σκόρερ!

Όμως, προς μεγάλη απογοήτευση της μπάλας, τα μυαλά του Παντελή παίρνουν αέρα. Η απογοήτευση αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν η μπάλα ανακαλύπτει τον τρομερό τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, πράγμα το οποίο την οδηγεί στην απόφαση να εγκαταλείψει τα γήπεδα και να εξαφανιστεί. Αρχίζει τότε ένα περιπετειώδες ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα γνωρίσει μερικούς παράξενους αλλά πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι λιγοστοί κάτοικοι ενός ακριτικού νησιού, που προκαλούν σε αγώνα την Μπαρχελώνα, τη διασημότερη ποδοσφαιρική ομάδα του πλανήτη. Κοντά τους η μπάλα θα μάθει πως αξίζει κανείς να υπάρχει, ακόμη και μέσα σε έναν άδικο κόσμο, και να αγωνίζεται για να τον κάνει καλύτερο.

Ένα βιβλίο που μιλά για την παιδική εργασία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μετανάστευση, το σταρ σίστεμ του αθλητισμού, το ρόλο του μάρκετινγκ και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το κυνήγι των στόχων και των ονείρων, και προσκαλεί τον αναγνώστη να προβληματιστεί, να εξερευνήσει και να διαμορφώσει τη δική του γνώμη.


ΚΡΙΤΙΚΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πάνος Χριστοδούλου: “Να δείξουμε στα παιδιά πόσο πιο πλούσια έχει γίνει η ζωή μας χάρη στη διαπολιτισμικότητα.”
Ο συγγραφέας μιλάει στην Δήμητρα Τριανταφύλλου για το διαφορετικό, το ρατσισμό αλλά και για την σχέση των σημερινών παιδιών με την πολυπολιτισμικότητα.
Taλκ Mag, 05/05/14

Η παιδική εργασία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μετανάστευση, το σταρ σίστεμ του αθλητισμού, ο ρόλος του μάρκετινγκ και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, το κυνήγι των στόχων και των ονείρων… Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο. Και το κάνει δίχως καταγγελτικό λόγο και χωρίς καμία διάθεση χειραγώγησης. Με εργαλεία το χιούμορ, την ειρωνεία και τη γνήσια συγκίνηση, το μυθιστόρημα του Χριστοδούλου ανοίγει τους απαραίτητους δρόμους ώστε ο νεοφώτιστος αναγνώστης να προβληματιστεί, να εξερευνήσει και να διαμορφώσει τη δική του γνώμη.
Αλλά και το σημαντικότερο: να αφεθεί στη χαρά της ανάγνωσης.
Γιώργος Παναγιωτάκης, Ο αναγνώστης, 23/07/13

Ο Πάνος Χριστοδούλου μιλάει στην Μαριαλένα Σπυροπούλου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Η μπάλα της ζωής τους.
Εφημερίδα των Συντακτών, 22/02/13

Με αφορμή το ποδόσφαιρο, ο συγγραφέας σχολιάζει, εντός και εκτός γηπέδου, την κάθετη εμπορευματοποίηση του αθλήματος και το πόσο προσφέρεται για εύκολο πλουτισμό, δόξα, δημοσιότητα και υπερκαταναλωτισμό. Ενώ την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τροφή στους κάδους των σκουπιδιών. Ο Χριστοδούλου θέλει να μάθει στα παιδιά αυτής της ηλικίας τι σημαίνει «ηθικό εμπόριο», αλλά και τι συμβαίνει όταν κάποιος αναζητά μια νέα πατρίδα.
Θάλεια Καραμολέγκου, Η Αυγή, 15/01/13

Μια από τις πολλές αρετές που έχει αυτό το βιβλίο, είναι ότι ο συγγραφέας χωρίς να καταγγέλλει και να γλιστράει προς το διδακτισμό, παροτρύνει τους αναγνώστες, με όχημα το χιούμορ, να προβληματιστούν, να ενημερωθούν, να ερευνήσουν τα φαινόμενα που αναφέρονται, οπωσδήποτε να ψυχαγωγηθούν, και τελικά να συζητήσουν με αφορμή αποσπάσματα του μυθιστορήματος. Το μεγάλο κέρδος είναι ακριβώς αυτές οι συζητήσεις που μπορούν να γίνουν από άτομα διαφορετικής ηλικίας σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα.
Ο συγγραφέας, με έμφυτο παιδαγωγικό ταλέντο, ευαίσθητος στα κοινωνικά φαινόμενα, βγάζει αβίαστα αυτή του την ευαισθησία πλάθοντας και σκηνοθετώντας καταστάσεις και χαρακτήρες οι οποίοι εξελίσσονται στην πορεία του μυθιστορήματος επιβεβαιώνοντας ή αναιρώντας το όνομα που σκιαγραφεί την προσωπικότητα του καθενός. Κάθε αναγνώστης παίρνει από το βιβλίο αυτό που έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη στιγμή που διαβάζει. Θα λέγαμε πως η τέχνη του συγγραφέα είναι να δημιουργεί ανάγκες στους αναγνώστες. Η μπάλα της ζωής τους το κάνει με επιτυχία.

Μαρίζα Ντεκάστρο, Bookpress, 9/10/12

Η πλοκή κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία σελίδα. Ένα πραγματικά πολυδιάστατο βιβλίο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… Την άνοδο και την πτώση ενός ινδάλματος, τα αρνητικά πρότυπα μέσω διαφήμισης, την παιδική εργασία, τη δύναμη της τηλεόρασης ή το διαχρονικό «Ισχύς εν τη ενώσει»;

Βασίλης Κουτσιαρής, kosvoice.gr, 6/10/12

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Εκδόσεις Κέδρος
Έτος Έκδοσης 2012
ISBN 978-960-04-4304-2
Σελίδες 208
Εξώφυλλο Μαλακό
Διαστάσεις 14 × 21 εκ.

To Sportbook.gr αποτελεί το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όσον αφορά την ποδοσφαιρική βιβλιογραφία, καθώς διαθέτει όλες τις νέες κυκλοφορίες τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον διαθέτει επιλογές βιβλίων για όλες τις βαθμίδες προπόνησης είτε αυτή αφορά την εκμάθηση της τεχνικής είτε της τακτικής είτε τέλος της φυσικής κατάστασης, ξεκινώντας από την προπόνηση παιδιών ηλικίας 6 ετών και φτάνοντας μέχρι το επίπεδο ανδρικής ομάδας.

Αθανάσιος Τερζής, καθηγητής φυσικής αγωγής – προπονητής ποδοσφαίρου

Κάθε προπονητής οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος. Με τη βοήθεια του Sportbook.gr μπορείς να βάλεις γερές προπονητικές βάσεις και να μάθεις για κάθε στοιχείο του αθλήματος.

Ιωάννης Τσανικλίδης, προπονητής ποδοσφαίρου

Το Sportbook.gr είναι η πηγή για μας τους προπονητές, από όπου θα αντλήσουμε τις καινούργιες τάσεις πάνω στην προπονητική.

Βαγγέλης Τσιώλης, προπονητής ποδοσφαίρου

Στην ιστοσελίδα Sportbook.gr, o έμπειρος προπονητής ποδοσφαίρου, ο ανερχόμενος συνάδελφος καθηγητής φυσικής αγωγής, ο προπονητής των ακαδημιών άλλα και ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης των ομάδων ποδοσφαίρου, θα βρει όλη τη βιβλιογραφία και θα λύσει όλες τις απορίες που έχει σε σχέση με την προπόνηση του ποδοσφαίρου.

Χρήστος Χρηστούδης, προπονητής ποδοσφαίρου – καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Τηλέφωνο: 2310 629319
Fax: 2310 629319
Email: info@sportbook.gr
Εκδόσεις Sportbook
Ανδρέα Παπανδρέου 172
56626 Συκιές, Θεσσαλονίκη