ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου
Η εμφάνιση και η διάδοση του Τae Kwon Do στην Ευρώπη, κυρίως στη Δυτική Γερμανία, αποτέλεσε την κοιτίδα της μύησης για τους πρωτοπόρους Έλληνες της τέχνης, η οποία μετέπειτα εξελίχθηκε σε άθλημα. Στη χώρα μας δεν δραστηριοποιήθηκε κάποια από τις επονομαζόμενες ομάδες επίδειξης και διάδοσης του Τae Kwon Do υπό τον στρατηγό Choi Hong Hi. Η πρώτη επαφή με την πολεμική τέχνη του TAE KWON DO έγινε στις πόλεις Μόναχο, Στουτγάρδη και Ρώμη.
Το 1965 έπειτα από την επίσκεψη του στρατηγού Choi με την ομάδα επίδειξης, την οποία αποτελούσαν οι κορυφαίοι δάσκαλοι της εποχής (Han Cha Kyo 6ο dan, Kwon Jae Hwa 5ο dan, Joong-Keun Kim 5ο dan, Park Jong Soo 5ο dan), αναπτύσσεται το Τae Kwon Do στη Δυτ. Γερμανία. Ο Kwon εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, ενώ ο Kim στη Στουτγάρδη. Στις προαναφερόμενες σχολές του Kwon και του Kim θα ξεκινήσουν την εξάσκηση τους οι Έλληνες που διέμεναν στην Δυτ. Γερμανία.
Ο Σταμάτης Κάσσης, φοιτητής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, ήρθε σε επαφή με τις κορεάτικες πολεμικές τέχνες από έναν Κορεάτη συμφοιτητή του το 1965, πριν την έλευση του Kwon. Ένα τυχαίο γεγονός ήταν η αιτία. Ο συγκάτοικος του Ugi Chung, αντιμετώπισε με αστραπιαίο λάκτισμα έναν μεγαλόσωμο Γερμανό σε κέντρο διασκέδασης κατά τη διάρκεια έντονης λογομαχίας. Εντυπωσιασμένος ο Κάσσης, έπειτα από καιρό, θα τον ρωτήσει πως το έκανε και τι τεχνική εφάρμοσε. Τότε, ο Ugi θα του εξηγήσει ότι ήταν τεχνική του Τae Kwon Do και ο Κάσσης θα του προτείνει να τον διδάξει. Επί πέντε μήνες θα εξασκούνται στο χώρο τους στις βασικές τεχνικές, έως ότου ανοίξει σχολή ο Kwon. Ο Ugi θα τον οδηγήσει και θα τον συστήσει στον Kwon, λέγοντάς του: «Τώρα θα μάθεις Τae Kwon Do» . Έτσι θα ακολουθήσει τον Kwon και το 1967 θα αποκτήσει το πρώτο νταν. Είναι ο πρώτος Έλληνας που γνώρισε και διδάχθηκε την τέχνη του Τae Kwon Do.
Επιπλέον Πληροφορίες
Περιεχόμενα
Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ – ΜΑΘΗΤΕΙΑ
1. Καταγωγή – Σπουδές
2. Μαθητεία
3. Επιστροφή στην Ελλάδα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1. Αθήνα
α) Κάσσης Σταμάτης
β) Kim Hub Cham
γ) Chang Jin Kang
δ) An Hen Hi
ε) Che
2. Θεσσαλονίκη
α) Στυλιανίδης Γεώργιος
β) Χρυσόγελος Κωνσταντίνος
γ) Γκαϊδαρτζάκης Στέφανος
δ) Τσέλιος Χρήστος
ε) Αλεξανδρής Βασίλης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970
1. Η διάσπαση του TKD
α) Oι επιπτώσεις στην Ελλάδα
β) Η εμφάνιση των Poomsae
2. Η είσοδος του ITF στη Βόρεια Κορέα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Η ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980
1. Η ένταξη στο ΣΕΓΑΣ
2. Η ανάπτυξη του αθλήματος (1980-1987)
α) Πανελλήνια πρωταθλήματα
β) Πανευρωπαικά πρωταθλήματα (ITF – WTF)
γ) Παγκόσμια πρωταθλήματα (ITF – WTF)
3. Το καθοριστικό 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ITF
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ (ΕΛΟΤ – ΑΟΤΕ)
1. Η ίδρυση της ΕΛΟΤ
2. Η αυτόνομη ΑΟΤΕ (1999)
α) Η πρώτη σύσταση της ΑΟΤΕ το 1989
β) Οι καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις
γ) Η αναγνώριση της ΑΟΤΕ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ