Αντιστρέφοντας την πυραμίδα

Αντιστρέφοντας την πυραμίδα

Η ιστορία του ποδοσφαίρου, των τακτικών και των συστημάτων του

Jonathan Wilson

19,80

Άμεσα διαθέσιμο

Περίληψη

1ο Βραβείο βιβλίου για το ποδόσφαιρο
BRITISH SPORT BOOK AWARDS

Το αναγνωρισμένο διεθνώς ως το σπουδαιότερο βιβλίο τακτικής και ιστορίας ποδοσφαίρου, γνωστό και για τη χρήση του στα σεμινάρια προπονητικής της UEFA, κυκλοφορεί στα ελληνικά σε δεύτερη έκδοση στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλες οι αναθεωρήσεις και βελτιώσεις της αρχικής έκδοσης με τις οποίες το περιεχόμενο ανανεώθηκε κατά 40% ενώ προστέθηκαν τέσσερα νέα κεφάλαια στα οποία παρουσιάζονται και σχολιάζονται οι πρόσφατες εξελίξεις του παιχνιδιού.
Το Αντιστρέφοντας την πυραμίδα δεν είναι ένα βιβλίο προπονητικής του ποδοσφαίρου, παρόλο που εξετάζει εξονυχιστικά τα συστήματα και τις διατάξεις των ομάδων, δεν είναι όμως ούτε ένα βιβλίο ιστορίας, παρόλο που παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του αθλήματος και το χρονικό της διάδοσής του σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι επίσης ένα βιβλίο κοινωνικής ανάλυσης, παρόλο που αναδεικνύει την επίδραση του κοινωνικού, πολιτικού και εθνοτικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ποδοσφαίρου, και δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο προσωπικών διηγήσεων και αναμνήσεων παρόλο που οι προσωπικότητες του παιχνιδιού βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο, θυμούνται, σχολιάζουν και αναλύουν.
Ο Τζόναθαν Γουίλσον έγραψε ένα βιβλίο για το ομορφότερο παιχνίδι του κόσμου που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και είναι πολύ περισσότερα. Ενώ αντιμετωπίζει το θέμα του με τη λεπτομερή ματιά του ιστορικού, η ευφυής, κομψή και γεμάτη χιούμορ γραφή του το μετατρέπει σε ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα. Ποια είναι η σχέση του Πεπ Γκουαρντιόλα και του σύγχρονου ποδόσφαιρου κατοχής με το σκοτσέζικο πάσινγκ γκέιμ, την Τότεναμ της δεκαετίας του 1930 και τον Άγιαξ του Μπάκινγχαμ; Πώς το γερμανικό gegenpressing και ο επιφανέστερος εκπρόσωπός του, ο Γιούργκεν Κλοπ, σχετίζεται με τον Αρίγκο Σάκι; Το βιβλίο προσφέρει στον απαιτητικό λάτρη του ποδοσφαίρου την επιπλέον διάσταση του χρόνου, τη συνειδητοποίηση της προέλευσης και της διασύνδεσης, την αναγνώριση της άκρης του νήματος που έρχεται από το παρελθόν σε αυτό που βλέπει σήμερα στο γήπεδο. Αν ισχύει η ρήση ότι «πολλοί βλέπουν ποδόσφαιρο, αλλά λίγοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς παρακολουθούν», τότε σε αυτό ακριβώς συμβάλλει το βιβλίο: στην κατανόηση της ομορφιάς του παγκόσμιου παιχνιδιού μέσα από τη γνώση των αδιεξόδων και των λύσεων, των συμβιβασμών και των επαναστάσεών του, δηλαδή της εξέλιξής του.

 

«Ο Τζόναθαν Γουίλσον, ειδήμων στο είδος, τακτικός συνεργάτης του Independent και της guardian.co.uk, στο βιβλίο του μας δείχνει ότι αυτό που λέμε σύστημα στο ποδόσφαιρο δεν είναι καθαρή τεχνοκρατία, αλλά η ψυχή και το πνεύμα του αθλήματος. Ωστόσο, μη νομίσετε ότι το βιβλίο του Γουίλσον είναι μόνο για συστήματα και τεχνικές. Είναι μια ζωντανή ιστορία του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβάνει άφθονο ανεκδοτολογικό υλικό, μαρτυρίες και συνεντεύξεις, ενώ συνδυάζει την τεχνική ορολογία με την κοινωνιολογική προσέγγιση. Επιπλέον διαβάζεται όπως ένα μεστό, αριστοτεχνικά γραμμένο αφήγημα.»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Να κερδίσεις ή να παίξεις (ζήσεις) όμορφα; Το πρώτο βραβείο βιβλίου για το ποδόσφαιρο ζεσταίνει τα χέρια του διακεκριμένου άγγλου δημοσιογράφου Τζόναθαν Γουίλσον, ο οποίος ανίχνευσε την εξέλιξη του δημοφιλέστερου αθλήματος και των συστημάτων μέσα από τη συμβολή όλων των μεγάλων παικτών, προπονητών και ομάδων. Είναι 500 μοναδικές σελίδες που δεν φαίνεται ότι θα έχει δίπλα από τα σινιέ μαξιλάρια του, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Αντίθετα, φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι στον αγαπημένο πρωταγωνιστή του Γκοντάρ, Ζαν Πολ Μπελμοντό. Το βιβλίο Αντιστρέφοντας την πυραμίδα (σε εξαιρετική μετάφραση Χρίστου Χαραλαμπόπουλου, Εκδ. ΡΟLΑRΙS) δεν είναι για όλους. Μα τίποτα που είναι απλό, αρμονικό και όμορφο δεν είναι για τους εθισμένους στην τηλεόραση. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση.»

ΤΑ ΝΕΑ

«[Μια] συναρπαστική ιστορία τακτικής, ένα βιβλίο που εγγυάται ότι θα απογειώσει τον τρόπο που παρακολουθείτε το ποδόσφαιρο. Η ομάδα σας μπορεί να χάσει, αλλά τουλάχιστον θα καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα γιατί έχασε.»
INDEPENDENT ON SUNDAY

«Η πλέον απολαυστική και εμβριθής ιστορία της τακτικής που έχει γραφεί ποτέ…»
SUNDAY TELEGRAPH

«Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, μια εκκεντρική και διαφωτιστική σάρωση της εξέλιξης των τακτικών και σχηματισμών που βοήθησαν στη μορφοποίηση του υπέροχου παιχνιδιού…»
METRO

«Πρόκειται για μια αριστοτεχνική έρευνα που ανταποκρίνεται στον ισχυρισμό ότι δεν είναι τίποτα λιγότερο από “μια ιστορία τακτικής του ποδοσφαίρου”… Συναρπαστικό»
SCOTSMAN – Books of the Year

«Tο ιδανικό βιβλίο για έναν πραγματικό λάτρη του ποδοσφαίρου ο οποίος επιθυμεί πληροφόρηση και διασκέδαση»
GOOD BOOK GUIDE

Επιπλέον Πληροφορίες

Εκδόσεις Polaris
Έτος Έκδοσης 2022
Μετάφραση Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, Γεώργιος Ζαρρής
ISBN 978-618-5596-08-8
Σελίδες 680
Εξώφυλλο Μαλακό
Διαστάσεις 14 × 21 εκ.

To Sportbook.gr αποτελεί το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όσον αφορά την ποδοσφαιρική βιβλιογραφία, καθώς διαθέτει όλες τις νέες κυκλοφορίες τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον διαθέτει επιλογές βιβλίων για όλες τις βαθμίδες προπόνησης είτε αυτή αφορά την εκμάθηση της τεχνικής είτε της τακτικής είτε τέλος της φυσικής κατάστασης, ξεκινώντας από την προπόνηση παιδιών ηλικίας 6 ετών και φτάνοντας μέχρι το επίπεδο ανδρικής ομάδας.

Αθανάσιος Τερζής, καθηγητής φυσικής αγωγής – προπονητής ποδοσφαίρου

Κάθε προπονητής οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος. Με τη βοήθεια του Sportbook.gr μπορείς να βάλεις γερές προπονητικές βάσεις και να μάθεις για κάθε στοιχείο του αθλήματος.

Ιωάννης Τσανικλίδης, προπονητής ποδοσφαίρου

Το Sportbook.gr είναι η πηγή για μας τους προπονητές, από όπου θα αντλήσουμε τις καινούργιες τάσεις πάνω στην προπονητική.

Βαγγέλης Τσιώλης, προπονητής ποδοσφαίρου

Στην ιστοσελίδα Sportbook.gr, o έμπειρος προπονητής ποδοσφαίρου, ο ανερχόμενος συνάδελφος καθηγητής φυσικής αγωγής, ο προπονητής των ακαδημιών άλλα και ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης των ομάδων ποδοσφαίρου, θα βρει όλη τη βιβλιογραφία και θα λύσει όλες τις απορίες που έχει σε σχέση με την προπόνηση του ποδοσφαίρου.

Χρήστος Χρηστούδης, προπονητής ποδοσφαίρου – καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Τηλέφωνο: 2310 629319
Fax: 2310 629319
Email: info@sportbook.gr
Εκδόσεις Sportbook
Ανδρέα Παπανδρέου 172
56626 Συκιές, Θεσσαλονίκη