Η ιστορία του taekwondo στην Ελλάδα

Η ιστορία του taekwondo στην Ελλάδα

Φίτζιος Παναγιώτης

17,10

Άμεσα διαθέσιμο
Κατηγορίες: , ,
Product ID: 36155

ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου

Η εμφάνιση και η διάδοση του Τae Kwon Do στην Ευρώπη, κυρίως στη Δυτική Γερμανία, αποτέλεσε την κοιτίδα της μύησης για τους πρωτοπόρους Έλληνες της τέχνης, η οποία μετέπειτα εξελίχθηκε σε άθλημα. Στη χώρα μας δεν δραστηριοποιήθηκε κάποια από τις επονομαζόμενες ομάδες επίδειξης και διάδοσης του Τae Kwon Do υπό τον στρατηγό Choi Hong Hi. Η πρώτη επαφή με την πολεμική τέχνη του TAE KWON DO έγινε στις πόλεις Μόναχο, Στουτγάρδη και Ρώμη.
Το 1965 έπειτα από την επίσκεψη του στρατηγού Choi με την ομάδα επίδειξης, την οποία αποτελούσαν οι κορυφαίοι δάσκαλοι της εποχής (Han Cha Kyo 6ο dan, Kwon Jae Hwa 5ο dan, Joong-Keun Kim 5ο dan, Park Jong Soo 5ο dan), αναπτύσσεται το Τae Kwon Do στη Δυτ. Γερμανία. Ο Kwon εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, ενώ ο Kim στη Στουτγάρδη. Στις προαναφερόμενες σχολές του Kwon και του Kim θα ξεκινήσουν την εξάσκηση τους οι Έλληνες που διέμεναν στην Δυτ. Γερμανία.
Ο Σταμάτης Κάσσης, φοιτητής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, ήρθε σε επαφή με τις κορεάτικες πολεμικές τέχνες από έναν Κορεάτη συμφοιτητή του το 1965, πριν την έλευση του Kwon. Ένα τυχαίο γεγονός ήταν η αιτία. Ο συγκάτοικος του Ugi Chung, αντιμετώπισε με αστραπιαίο λάκτισμα έναν μεγαλόσωμο Γερμανό σε κέντρο διασκέδασης κατά τη διάρκεια έντονης λογομαχίας. Εντυπωσιασμένος ο Κάσσης, έπειτα από καιρό, θα τον ρωτήσει πως το έκανε και τι τεχνική εφάρμοσε. Τότε, ο Ugi θα του εξηγήσει ότι ήταν τεχνική του Τae Kwon Do και ο Κάσσης θα του προτείνει να τον διδάξει. Επί πέντε μήνες θα εξασκούνται στο χώρο τους στις βασικές τεχνικές, έως ότου ανοίξει σχολή ο Kwon. Ο Ugi θα τον οδηγήσει και θα τον συστήσει στον Kwon, λέγοντάς του: «Τώρα θα μάθεις Τae Kwon Do» . Έτσι θα ακολουθήσει τον Kwon και το 1967 θα αποκτήσει το πρώτο νταν. Είναι ο πρώτος Έλληνας που γνώρισε και διδάχθηκε την τέχνη του Τae Kwon Do.

Επιπλέον Πληροφορίες

ISBN 978-960-278-209-5
Σελίδες 208
Εξώφυλλο Μαλακό
Διαστάσεις 17 × 24 εκ.

Περιεχόμενα

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ – ΜΑΘΗΤΕΙΑ

1. Καταγωγή – Σπουδές
2. Μαθητεία
3. Επιστροφή στην Ελλάδα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1. Αθήνα
α) Κάσσης Σταμάτης
β) Kim Hub Cham
γ) Chang Jin Kang
δ) An Hen Hi
ε) Che
2. Θεσσαλονίκη
α) Στυλιανίδης Γεώργιος
β) Χρυσόγελος Κωνσταντίνος
γ) Γκαϊδαρτζάκης Στέφανος
δ) Τσέλιος Χρήστος
ε) Αλεξανδρής Βασίλης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970

1. Η διάσπαση του TKD
α) Oι επιπτώσεις στην Ελλάδα
β) Η εμφάνιση των Poomsae
2. Η είσοδος του ITF στη Βόρεια Κορέα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Η ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980

1. Η ένταξη στο ΣΕΓΑΣ
2. Η ανάπτυξη του αθλήματος (1980-1987)
α) Πανελλήνια πρωταθλήματα
β) Πανευρωπαικά πρωταθλήματα (ITF – WTF)
γ) Παγκόσμια πρωταθλήματα (ITF – WTF)
3. Το καθοριστικό 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ITF

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ (ΕΛΟΤ – ΑΟΤΕ)

1. Η ίδρυση της ΕΛΟΤ
2. Η αυτόνομη ΑΟΤΕ (1999)
α) Η πρώτη σύσταση της ΑΟΤΕ το 1989
β) Οι καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις
γ) Η αναγνώριση της ΑΟΤΕ

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

To Sportbook.gr αποτελεί το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όσον αφορά την ποδοσφαιρική βιβλιογραφία, καθώς διαθέτει όλες τις νέες κυκλοφορίες τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον διαθέτει επιλογές βιβλίων για όλες τις βαθμίδες προπόνησης είτε αυτή αφορά την εκμάθηση της τεχνικής είτε της τακτικής είτε τέλος της φυσικής κατάστασης, ξεκινώντας από την προπόνηση παιδιών ηλικίας 6 ετών και φτάνοντας μέχρι το επίπεδο ανδρικής ομάδας.

Αθανάσιος Τερζής, καθηγητής φυσικής αγωγής – προπονητής ποδοσφαίρου

Κάθε προπονητής οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος. Με τη βοήθεια του Sportbook.gr μπορείς να βάλεις γερές προπονητικές βάσεις και να μάθεις για κάθε στοιχείο του αθλήματος.

Ιωάννης Τσανικλίδης, προπονητής ποδοσφαίρου

Το Sportbook.gr είναι η πηγή για μας τους προπονητές, από όπου θα αντλήσουμε τις καινούργιες τάσεις πάνω στην προπονητική.

Βαγγέλης Τσιώλης, προπονητής ποδοσφαίρου

Στην ιστοσελίδα Sportbook.gr, o έμπειρος προπονητής ποδοσφαίρου, ο ανερχόμενος συνάδελφος καθηγητής φυσικής αγωγής, ο προπονητής των ακαδημιών άλλα και ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης των ομάδων ποδοσφαίρου, θα βρει όλη τη βιβλιογραφία και θα λύσει όλες τις απορίες που έχει σε σχέση με την προπόνηση του ποδοσφαίρου.

Χρήστος Χρηστούδης, προπονητής ποδοσφαίρου – καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Τηλέφωνο: 2310 629319
Fax: 2310 629319
Email: info@sportbook.gr
Εκδόσεις Sportbook
Ανδρέα Παπανδρέου 172
56626 Συκιές, Θεσσαλονίκη