ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου
Ήξερες ότι οι άνθρωποι έχουν κάποιους μηχανισμούς για να ξεχωρίζουν τις σκέψεις τους και να μην αφήνουν το μυαλό τους να γεμίζει με περιττές σκέψεις; Ωστόσο, μερικές φορές οι μηχανισμοί αυτοί μπερδεύονται, και το μυαλό των παιδιών γεμίζει με εξαιρετικά ενοχλητικές σκέψεις. Αν αυτό έχει συμβεί και σε σένα, αν σου είναι δύσκολο να νιώσεις ασφάλεια και αυτοπεποίθηση επειδή κάποιες επίμονες σκέψεις σε βασανίζουν, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα.
Το βιβλίο «Τι να κάνεις όταν το μυαλό σου κολλάει» καθοδηγεί τα παιδιά και τους γονείς, μέσα από γνωστικές-συμπεριφορικές τεχνικές, να αντιμετωπίσουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ). Με ενδιαφέροντα παραδείγματα, δραστηριότητες και οδηγίες βήμα προς βήμα, βοηθά τα παιδιά να κατακτήσουν τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες για να αποδεσμευτούν από τις σκέψεις και τις παρορμήσεις που προκαλεί η ΙΨΔ.
Γραμμένα από κλινικούς ψυχολόγους και καθηγητές Ψυχολογίας που έχουν πολυετή εμπειρία στην εργασία με παιδιά και γονείς και με πολύ ελκυστική εικονογράφηση, τα βιβλία της σειράς «Τι να κάνεις όταν», της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (American Psychological Association), πραγματεύονται μεγάλο εύρος ψυχικών δυσκολιών και προβλημάτων των παιδιών.
Αυτά τα διαδραστικά βιβλία περιλαμβάνουν δοκιμασμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές και τεχνικές που βασίζονται στη γνωστική-συμπεριφορική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Με οδηγίες βήμα προς βήμα, ιστορίες, μεταφορές, εικόνες, παραστατικά και διασκεδαστικά παραδείγματα, κάθε βιβλίο έχει στόχο την εκπαίδευση, κινητοποίηση και ενδυνάμωση των παιδιών.
Παράλληλα, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών και ενδυναμώνονται οι ίδιοι ώστε να ενισχύουν την ψυχική ευεξία και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των παιδιών.
Την ευθύνη της μετάφρασης και της προσαρμογής, καθώς και την επιστημονική επιμέλεια των βιβλίων έχει η Ευαγγελία Γαλανάκη, καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιπλέον Πληροφορίες
Περιεχόμενα
Εισαγωγή για γονείς και άλλους φροντιστές των παιδιών, 6
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ
Μήπως µαζεύεις σκουπίδια;, 8
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΥΟ
Τι είναι η ΙΨΔ;, 18
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ
Τα αγαπηµένα κόλπα της ΙΨΔ, 28
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΣΣΕΡΑ
Γιατί τα παιδιά έχουν ΙΨΔ;, 40
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΝΤΕ
Θέλει πολλή δουλειά;, 46
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΙ
Ένα ακόµα πράγµα που πρέπει να ξέρεις, 50
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΤΑ
Το πρώτο εργαλείο σου: Βλέπω κάτι που δεν βλέπεις, 58
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΚΤΩ
Το δεύτερο εργαλείο σου: Αντιµίλα, 64
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΙΑ
Το τρίτο εργαλείο σου: Δείξε στην ΙΨΔ ποιος έχει τον έλεγχο, 66
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑ
Βάλε τα εργαλεία σου να δουλέψουν, 72
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΤΕΚΑ
Η ΙΨΔ µαθαίνει αργά, 84
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΩΔΕΚΑ
Συνέχισε να ανεβαίνεις, 88
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΡΙΑ
Γίνε καλός/καλή στην καταπολέµηση της ΙΨΔ, 92
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ
Μπορείς να τα καταφέρεις!, 96