Η προπόνηση στις αναπτυξιακές ηλικίες Κ-7, Κ-9 & Κ11 – τόμος Α & Β

Η προπόνηση στις αναπτυξιακές ηλικίες Κ-7, Κ-9 & Κ11 – τόμος Α & Β

Απο την αλάνα στην κορυφή

Άγγελος Κυρανούδης

49,50

40,0059,50
Άμεσα διαθέσιμο

ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου

ΤΟΜΟΣ Α

Το μέλλον του ποδοσφαίρου βρίσκεται στα παιδιά. Χιλιάδες από αυτά σε κάθε γωνιά της χώρας (δρόμους, αυλές, αλάνες – όπου υπάρχουν ακόμη, γήπεδα ακαδημιών και ομάδων) κλωτσάνε μια μπάλα με το όνειρο κάποια στιγμή να παίξουν σε «μεγάλη» ομάδα. Όλοι τους θέλουν να μοιάσουν τον Μ’Μπαπέ, τον Σαλάχ, τον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Ντοναρούμα και πολλούς άλλους αστέρες της εποχής. Λίγοι τα καταφέρνουν, όμως, να πετύχουν το όνειρό τους.

Όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο γενικά, αλλά και ειδικότερα με το ποδόσφαιρο των αναπτυξιακών ηλικιών, είμαστε υποχρεωμένοι, ο καθένας από το μετερίζι του, να βοηθήσουμε τα παιδιά να επιτύχουν το όνειρό τους. Το κράτος εξασφαλίζοντας ασφαλείς γηπεδικές συνθήκες, η Ομοσπονδία κανόνες και προγράμματα ανάπτυξης, οι παράγοντες θέσεις σε γηγενείς ποδοσφαιριστές (που μπορούν να παίξουν στις Εθνικές ομάδες), οι γονείς ένα υποστηρικτικό και όχι πιεστικό περιβάλλον προς τα παιδιά τους, οι δημοσιογράφοι ένα υγιές γνωσιακό περιβάλλον και οι ατζέντηδες αναλαμβάνοντας καθοδηγητικό ρόλο.

Και οι προπονητές; Αυτοί που καθημερινά είναι μαζί με τα παιδιά προπονώντας τα; Οι προπονητές έχουν τον πιο καθοριστικό ρόλο: Αφήνοντας μακριά από τα παιδιά τις προσωπικές (και πολλές φορές ματαιόδοξες) φιλοδοξίες τους πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εργασίας διασκεδαστικό, ασφαλές, δημιουργικό, βασισμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας, παρέχοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα ανά ηλικιακό επίπεδο, ώστε να βοηθήσουν βήμα προς βήμα στην ανάπτυξη των παιδιών, πρώτα ως ανθρώπων και μετά ως ποδοσφαιριστών.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το παρόν βιβλίο που είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης επιστημονικής έρευνας, πρακτικής εμπειρίας πολλών χρόνων και ερεθισμάτων από τον τρόπο δουλειάς πολλών ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών της UEFA και μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων. Ο προπονητής (και όχι μόνο) θα βρει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο που μεγαλώνουν και μαθαίνουν τα παιδιά, με το πώς μπορεί να υπολογίσει την ανάπτυξη των παιδιών (σωματική και βιολογική) και να δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα, με τα χαρακτηριστικά του προπονητή των αναπτυξιακών ηλικιών, με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, με τη μεθοδολογία που πρέπει να χρησιμοποιεί σε κάθε ηλικιακό επίπεδο, αλλά και ένα πλούσιο ασκησιολόγιο κωδικοποιημένο τόσο ανά ηλικία, όσο και ανά τεχνικό ή τακτικό στοιχείο.

Τέλος, το βιβλίο αυτό, εκτός από τους προπονητές των αναπτυξιακών ηλικιών μπορεί να βοηθήσει τους γονείς των παιδιών, τους παράγοντες που ασχολούνται με αυτές τις ηλικίες, αλλά και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς οι ηλικίες που πραγματεύεται αντιστοιχούν σε αυτές του Δημοτικού σχολείου.

Με την πεποίθηση ότι θα συμβάλει στη βελτίωση του παιδικού ποδοσφαίρου της χώρας μας, εύχομαι στον καθένα και την καθεμιά από εσάς ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ και ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

ΤΟΜΟΣ Β

Η εποχή της αλάνας, δυστυχώς, πέρασε. Η εποχή του ανέμελου και ατελείωτου παιχνιδιού, όπου όλα τα παιδιά έτρεχαν, σκαρφάλωναν, πηδούσαν, ισορροπούσαν, έπαιζαν ποικίλα παιχνίδια κι όχι μόνο ποδοσφαιρικά, ανήκει στο παρελθόν.

Σήμερα ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, στην εποχή των smartphones, των υπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης, όπου όλα τα έχουμε και τα βρίσκουμε από τον καναπέ μας. Η νέα γενιά Α δεν μοιάζει σε τίποτα με τις γενιές των 80s, 90s ή και νεότερων. Ή μήπως όχι; Μήπως κι αυτή η γενιά δεν είναι παιδιά; Δεν έχουν την ανάγκη να παίξουν, να σκαρφαλώσουν, να τρέξουν, να πηδήξουν, να ισορροπήσουν κτλ; Την έχουν.

Κι εμείς, ως «μεγάλοι», πρέπει να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη τους. Γονείς, δάσκαλοι, προπονητές πρέπει να εξασφαλίσουμε τέτοιες συνθήκες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Γιατί το παιχνίδι είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας της διαμόρφωσης της προσωπικότητας του παιδιού. Πώς όμως;

Την απάντηση στο πώς ο αναγνώστης θα τη βρει στις σελίδες του παρόντος βιβλίου. Ενός βιβλίου που παραθέτει με επιστημονικά, αλλά και πρακτικά δεδομένα, πλήθος κατευθύνσεων και οδηγιών για το πώς θα φέρουμε τη νοοτροπία της αλάνας στη σημερινή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Απίστευτο; Ίσως. Ακατόρθωτο; Όχι.

Ο γονιός, ο δάσκαλος, ο προπονητής (αλλά και όσοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το ποδόσφαιρο των αναπτυξιακών ηλικιών) θα βρουν πληροφορίες και πρακτικές εφαρμογές για το πώς θα αναπτύξουν ένα πολύπλευρο, σταθερό κι εποικοδομητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο οι μικροί ποδοσφαιριστές-αθλητές θα χτίσουν την τεχνική και τακτική τους συμπεριφορά για να φτάσουν στην ΚΟΡΥΦΗ. Κι αυτό το υπόβαθρο δεν είναι άλλο από τη φυσική κατάσταση και τη νευρομυϊκή συναρμογή. Έννοιες τόσο σημαντικές αλλά παράλληλα τόσο παραμελημένες στην αναπτυξιακή προπόνηση. Χωρίς αυτές τις ικανότητες καμία τεχνική και καμία τακτική συμπεριφορά δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Οι ικανότητες αυτές θεμελιώνονται και αναπτύσσονται στις μικρές ηλικίες, ενώ στις μεγαλύτερες απλά βελτιώνονται. Η καλή τεχνική χρειάζεται καλή ισορροπία, ρυθμό, διαφορετική εφαρμογή δύναμης, συντονισμό, εκρηκτικότητα. Η καλή τακτική απαιτεί προσανατολισμό, αντίδραση, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, συνεχή λήψη απόφασης.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να χτίσουμε τα όνειρα των παιδιών μας πάνω σε ισχυρές βάσεις. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να χτίσουμε την υγεία των παιδιών μας και την προσωπικότητά τους πάνω σε ισχυρά θεμέλια.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Εκδόσεις Sportbook
Έτος Έκδοσης 2023
Σελίδες 538
Εξώφυλλο Μαλακό

Περιεχόμενα

Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου στον παρακάτω σύνδεσμο

To Sportbook.gr αποτελεί το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όσον αφορά την ποδοσφαιρική βιβλιογραφία, καθώς διαθέτει όλες τις νέες κυκλοφορίες τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον διαθέτει επιλογές βιβλίων για όλες τις βαθμίδες προπόνησης είτε αυτή αφορά την εκμάθηση της τεχνικής είτε της τακτικής είτε τέλος της φυσικής κατάστασης, ξεκινώντας από την προπόνηση παιδιών ηλικίας 6 ετών και φτάνοντας μέχρι το επίπεδο ανδρικής ομάδας.

Αθανάσιος Τερζής, καθηγητής φυσικής αγωγής – προπονητής ποδοσφαίρου

Κάθε προπονητής οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος. Με τη βοήθεια του Sportbook.gr μπορείς να βάλεις γερές προπονητικές βάσεις και να μάθεις για κάθε στοιχείο του αθλήματος.

Ιωάννης Τσανικλίδης, προπονητής ποδοσφαίρου

Το Sportbook.gr είναι η πηγή για μας τους προπονητές, από όπου θα αντλήσουμε τις καινούργιες τάσεις πάνω στην προπονητική.

Βαγγέλης Τσιώλης, προπονητής ποδοσφαίρου

Στην ιστοσελίδα Sportbook.gr, o έμπειρος προπονητής ποδοσφαίρου, ο ανερχόμενος συνάδελφος καθηγητής φυσικής αγωγής, ο προπονητής των ακαδημιών άλλα και ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης των ομάδων ποδοσφαίρου, θα βρει όλη τη βιβλιογραφία και θα λύσει όλες τις απορίες που έχει σε σχέση με την προπόνηση του ποδοσφαίρου.

Χρήστος Χρηστούδης, προπονητής ποδοσφαίρου – καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Τηλέφωνο: 2310 629319
Fax: 2310 629319
Email: info@sportbook.gr
Εκδόσεις Sportbook
Ανδρέα Παπανδρέου 172
56626 Συκιές, Θεσσαλονίκη