Έγχρωμος άτλας εργοφυσιολογίας

Έγχρωμος άτλας εργοφυσιολογίας

Η σοφία του σώματος εν κινήσει

Βασίλης Κλεισούρας

25,00

Άμεσα διαθέσιμο
Κατηγορίες: , Ετικέτα:
Product ID: 42259

Περίληψη

Στόχος του βιβλίου είναι να συνοψίσει τις κεντρικές έννοιες της Εργοφυσιολογίας και να τις κάνει κατανοητές σε όλους. Αποτελεί εξέλιξη προηγούμενων εκδόσεων και ισόβιας ενασχόλησης –φυτεύοντας, ούτως ειπείν, τους “σπόρους”, και οργώνοντας επιμελώς το “εύφορο έδαφος”– αρχικά στα Πανεπιστήμια Spingfield των HΠΑ και McGill του Καναδά κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 και αργότερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέχρι σήμερα. Στηρίζεται δε κατ’ εξοχήν σε ερευνητικά ευρήματα πολλών ερευνητών, που μόχθησαν με πάθος να διαλύσουν τα μεγάλα σύννεφα της άγνοιας. Ισχυρό κίνητρο και αστείρευτη πηγή έμπνευσης όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν οι στρατιές των φοιτητών μου, που τα μάτια τους έλαμπαν από επιστημονική περιέργεια, και με προκαλούσαν να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, αποκαλύπτοντας τη μαγεία της Εργοφυσιολογίας.

H μοναδικότητα του βιβλίου έγκειται στην εννοιολογική του προσέγγιση. Ολόκληρο το πεδίο της Εργοφυσιολογίας συνοψίζεται σε 100 αυτόνομες, περιεκτικές και εικονογραφημένες έννοιες. Κάθε έννοια αναπτύσσεται σε δύο μόνο σελίδες. Τα πιο έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τονίζονται για κάθε έννοια σε μία σελίδα, ενώ στην αντικρινή σελίδα εικονογραφείται ο πυρήνας της έννοιας, μαζί με εστιακά σημεία που δίνουν έμφαση σε σημαντικές εφαρμογές.

Όλες οι έννοιες καλύπτονται σε έντεκα ενότητες

 • Ενότητα 1: Βιοενέργεια της Μυϊκής Δραστηριότητας. Εξετάζεται σε 14 έννοιες το πώς παράγεται η ενέργεια στο σώμα, πώς χρησιμοποιείται κατά την άσκηση και πώς θέτει ένα ανώτατο όριο στην απόδοση.
 • Ενότητα 2: Πώς Λειτουργούν οι Μύες. Σε 10 έννοιες συζητείται το πώς συστέλλεται ο μυς, πώς η σύσταση του μυός επηρεάζει την απόδοση, και πώς προκαλείται η κόπωση, ο πόνος, οι κράμπες, η βλάβη και η αναγέννηση των μυών.
 • Ενότητα 3: Πώς Αποκρίνεται το Σώμα στην Άσκηση. Αναπτύσσεται σε 5 έννοιες το πώς οι αντλίες των πνευμόνων και της καρδιάς τροφοδοτούν το σώμα με τις αναγκαίες ποσότητες αέρα και αίματος κατά την άσκηση, ενώ εξετάζεται και η θερμορρύθμιση, ο νευρικός και ο ορμονικός έλεγχος.
 • Ενότητα 4: Προπόνηση & Προσαρμογές. Συζητούνται σε 10 έννοιες οι μεταβολικές, καρδιοαναπνευστικές και νευρομυϊκές προσαρμογές που συντελούνται με την προπόνηση, καθώς και τα συναρπαστικά πρόσφατα ευρήματα ότι οι μύες, όπως και ο εγκέφαλος, έχουν μνήμη.
 • Ενότητα 5: Βελτιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης. Διερευνάται σε 10 έννοιες το τι κάνει τους πρωταθλητές εξαιρετικά γρήγορους, δυνατούς και επιδέξιους βελτιστοποιώντας την απόδοσή τους, ενώ αποκρυπτογραφείται ο ρόλος των γονιδίων και της επιγενετικής στην επίτευξη κορυφαίας αθλητικής απόδοσης.
 • Ενότητα 6: Αθλητική Διατροφή. Τονίζεται σε 7 έννοιες ο ρόλος της σωστής διατροφής πριν και μετά την αγωνιστική προσπάθεια, και το πώς επιτρέπει στους αθλητές να προπονηθούν σκληρά, να ανακάμψουν γρήγορα και να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.
 • Ενότητα 7: Εργογόνες Παρεμβάσεις. Πέντε έννοιες εστιάζονται στην αποτελεσματικότητα ορισμένων εργογόνων ουσιών και παρεμβάσεων, εξετάζοντας την επίδρασή τους στην αθλητική απόδοση, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του αθλητή.
 • Ενότητα 8: Οφέλη της Άσκησης: Τεκμηρίωση. Τεκμηριώνονται σε 9 έννοιες οι ευεργετικές επιδράσεις της τακτικής άσκησης στα ζωτικά όργανα και λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και οι βλαβερές συνέπειες της υποκινητικότητας.
 • Ενότητα 9: Συνταγογράφηση της Άσκησης για Υγεία & Ευρωστία. Εννέα έννοιες παρουσιάζουν τις πιο έγκυρες επιστημονικές έρευνες, που αποκαλύπτουν τη σημασία της εξατομικευμένης άσκησης για τη βελτίωση της υγείας, της μυϊκής ευρωστίας, της καρδιοαναπνευστικής ευρωστίας και της νευρομυϊκής λειτουργίας.
 • Ενότητα 10: Η Άσκηση ως Φάρμακο. Σε 10 έννοιες τεκμηριώνεται η προληπτική και θεραπευτική αξία της τακτικής άσκησης στις επικρατέστερες ολέθριες και θανατηφόρες ασθένειες που μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
 • Ενότητα 11: Εργομετρία. Η τελική αυτή ενότητα εστιάζεται με 10 έννοιες στην Εργομετρία –αναπόσπαστο μέρος της Εργοφυσιολογίας– που αναφέρεται σε φυσιολογικά τεστ, που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων ενός ασκούμενου και την παρακολούθηση της προόδου του.

Επιπλέον Πληροφορίες

Έτος Έκδοσης 2024
ISBN 9789925351282
Σελίδες 376
Εξώφυλλο Μαλακό

To Sportbook.gr αποτελεί το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όσον αφορά την ποδοσφαιρική βιβλιογραφία, καθώς διαθέτει όλες τις νέες κυκλοφορίες τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον διαθέτει επιλογές βιβλίων για όλες τις βαθμίδες προπόνησης είτε αυτή αφορά την εκμάθηση της τεχνικής είτε της τακτικής είτε τέλος της φυσικής κατάστασης, ξεκινώντας από την προπόνηση παιδιών ηλικίας 6 ετών και φτάνοντας μέχρι το επίπεδο ανδρικής ομάδας.

Αθανάσιος Τερζής, καθηγητής φυσικής αγωγής – προπονητής ποδοσφαίρου

Κάθε προπονητής οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος. Με τη βοήθεια του Sportbook.gr μπορείς να βάλεις γερές προπονητικές βάσεις και να μάθεις για κάθε στοιχείο του αθλήματος.

Ιωάννης Τσανικλίδης, προπονητής ποδοσφαίρου

Το Sportbook.gr είναι η πηγή για μας τους προπονητές, από όπου θα αντλήσουμε τις καινούργιες τάσεις πάνω στην προπονητική.

Βαγγέλης Τσιώλης, προπονητής ποδοσφαίρου

Στην ιστοσελίδα Sportbook.gr, o έμπειρος προπονητής ποδοσφαίρου, ο ανερχόμενος συνάδελφος καθηγητής φυσικής αγωγής, ο προπονητής των ακαδημιών άλλα και ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης των ομάδων ποδοσφαίρου, θα βρει όλη τη βιβλιογραφία και θα λύσει όλες τις απορίες που έχει σε σχέση με την προπόνηση του ποδοσφαίρου.

Χρήστος Χρηστούδης, προπονητής ποδοσφαίρου – καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Τηλέφωνο: 2310 629319
Fax: 2310 629319
Email: info@sportbook.gr
Εκδόσεις Sportbook
Ανδρέα Παπανδρέου 172
56626 Συκιές, Θεσσαλονίκη